menu Steun ons
Eszter
Eszter  Mijn verhaal Ik heb 2 abortussen in een jaar gehad.  
Steun de slachtoffers
Voorlichting dinsdag 28 feb 2017

-Update- Tentoonstelling 30 portretten slachtoffers van mensenhandel

Update -
Op deze pagina vindt u informatie over de 'reizende tentoonstelling over 30 portretten van slachtoffers van mensenhandel'.

Programma rondreizende tentoonstelling: 30 Portretten van slachtoffers van mensenhandel
2016
22 september tot 10 oktober: Gemeente Den Haag
10 oktober tot 24 oktober: Gemeente Arnhem
15 november tot 12 december: Universiteit van Tilburg Universiteitsterrein
12 december tot 19 januari 2017: ABN AMRO Amsterdam Zuid As

2017
19 januari tot 9 februari 2017: Gemeente Enschede
9 februari tot 1 maart 2017: Gemeente Rotterdam
2 maart tot 20 maart 2017 Breda – Willemstraat
20 maart tot 3 april 2017 Amsterdam – Amstel Stopera
3 april tot 20 april 2017 Utrecht – Korte Minnebroederenstraat -momenteel-
20 april tot 8 mei 2017 Leiden – Stationsplein
8 mei tot 1 juni 2017 …
1 juni tot 24 juni 2017 Maastricht – Plein 1992

…(hier kan uw gemeente komen te staan)

Als afsluiter: Gemeente Amersfoort, exacte datum nog niet bekend, (CoMensha is in Amersfoort gevestigd).

Mochten er gemeenten zijn die interesse hebben om de tentoonstelling ook in hun stad te plaatsen dan kunt u contact opnemen met:

Meer informatie over deze bijzondere portretten en over het 30-jarig jubileum van CoMensha op de speciale jubileumpagina: www.mensenhandel.nl/pagina/30jaarOpening rondreizende tentoonstelling in Utrecht
Op dinsdag 4 april 2017 heeft de rondreizende fototentoonstelling van 30 portretten van slachtoffers van Mensenhandel Utrecht aangedaan.

De tentoonstelling is geopend door Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en Ina Hut, directeur van CoMensha.
Een van de voormalige slachtoffers heeft bij de opening ook een korte indrukwekkende toespraak gehouden.
Burgemeester van Zanen vindt deze tentoonstelling een aanrader. Het zijn indrukwekkende portretten. De problematiek van mensenhandel krijgt door deze portretten een gezicht.

De tentoonstelling is tot 20 april te bezichtigen voor het Stadhuis aan de Korte Minnebroederenstraat in Utrecht.

Lees hier het fotodagboek van Burgemeester van Zanen van 4 april waar de tentoonstelling ook een onderdeel van is.

Hieronder een aantal afbeeldingen afkomstig van twitter die over de tentoonstelling in Utrecht gaan.

opening fototentoonsstelling Open je Ogen op 4 april 2017 in Utrecht door burgemeester Jan van Zanen en Ina Hut directeur CoMensha

Opening fototentoonstelling Utrecht Open je Ogen 4 april 2017Opening rondreizende tentoonstelling in Amsterdam
Op het plein voor de Stopera is tot 3 april de fototentoonstelling “Open je ogen” te zien. U ziet hier 30 portretten en verhalen van mensen die slachtoffer waren van mensenhandel. Hun boodschap is: Mensenhandel is echt dichterbij dan u denkt. Onderneem actie als u mensenhandel vermoedt!

De tentoonstelling vertelt schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Het zijn échte verhalen van échte slachtoffers uit 2016. Velen van hen zitten nog in de beschermde opvang. Zij werkten mee aan deze fototentoonstelling, omdat het belangrijk is dat ook u weet wat mensenhandel inhoudt, hoeveel leed dit veroorzaakt en hoe vaak dit in Nederland - óók in Amsterdam - voorkomt.

foto bron: gemeente amsterdam - fototentoonstelling maart 2017
Bron foto: gemeente Amsterdam

Lees meer op de website van de gemeente Amsterdam.

Opening rondreizende tentoonstelling in Breda

Donderdag 2 maart 2017 heeft Linda Hauer, consulent en trainer bij CoMensha de tentoonstelling Open Je Ogen in Breda geopend. De portretten waarin 30 slachtoffers hun verhaal vertellen hebben een prachtige plek in Breda gekregen; alle mensen die naar het station wandelen komen erlangs. BredaNu heeft een kort nieuwsitem over de opening gemaakt. Wij willen Breda hartelijk bedanken voor alle aandacht voor mensenhandel!
Klik hier om het nieuwsitem op BredaNu te bekijken.

BredaNu 2 maart 2017 Opening fototentoonstelling 30 portretten van slachtoffers van mensenhandel in Breda

Op donderdag 2 maart zal de rondreizende tentoonstelling van 30 portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel in Breda geopend worden.
Tot 1 maart zijn deze portretten in de gemeente Rotterdam tentoongesteld.

Burgemeester Paul Depla van Breda verricht de opening op donderdag 2 maart om 09.00 uur in de Willemstraat.

Opening
08.45 uur Inloop met koffie of thee
09.00 uur korte toelichting door CoMensha over de tentoonstelling.
09.10 uur kort woord door burgemeester Paul Depla
09.20 uur Officiële opening buiten in de Willemstraat

Locatie:
IMW Breda (Instituut voor Maatschappelijk Welzijn)
Willemstraat 20, BredaOpening rondreizende tentoonstelling in Rotterdam
Op donderdag 9 februari 2017 werd de reizende fototentoonstelling van 30 portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel in Rotterdam geopend. Dit werd georganiseerd door stichting Humanitas in samenwerking met de gemeente Rotterdam.
De reizende tentoonstelling 'Open je Ogen' is een initiatief van CoMensha i.s.m. stichting Open Mind.
Bij de totstandkoming van deze 30 portretten hebben de veiligheid en privacy van de geportretteerden steeds voorop gestaan.

Wethouder Hugo de Jonge - Onderwijs, Jeugd en Zorg - opende de dag, gevolgd door een presentatie van Noura Ammar, adviseur aanpak mensenhandel bij CoMensha. Daaropvolgend een indrukwekkend en aangrijpend verhaal dat werd verteld door een (voormalig) slachtoffer van mensenhandel.

In de middag een interactieve groepsoefening onder leiding van Gerrian Nijhof en Anke van den Dries, St. Humanitas. Met zo’n 100 aanwezigen een zeer geslaagde dag! Fijn dat er zoveel aandacht aan mensenhandel wordt gegeven. Met dank aan de gemeente Rotterdam!

Van 9 februari tot 1 maart 2017 zijn deze portretten te zien aan de Grote markt in Rotterdam.Trailer van opening fototentoonstelling 30 portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel op 19 januari 2017 Enschede.
Deze trailer is gemaakt door drie studenten van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) i.s.m. CoMensha in het kader van de Minor Aanpak Mensenhandel van de Hogeschool Ede.


De namen van de studenten zijn Lotte Verhoeve, Claire Coutinho, Sophia de RuiterDonderdag 19 januari 2017 tot donderdag 9 februari 2017: Stationsplein Enschede
Van 19 januari tot 9 februari is de tentoonstelling “Open je ogen” portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel te zien in Enschede.

Op het Stationsplein staan in die periode 16 zogenaamde ‘Trotters’. Deze manshoge portretten tonen de ogen van slachtoffers van mensenhandel en vertellen de aangrijpende verhalen die daar achter schuil gaan. Het is een buitententoonstelling, geplaatst in de openbare ruimte met de bedoeling zo veel mogelijk passanten te informeren over en zich bewust te maken van deze problematiek. De tentoonstelling is een initiatief van CoMensha, het landelijk coördinatiecentrum mensenhandel. CoMensha bestaat 30 jaar en gebruikt die mijlpaal om met deze tentoonstelling extra aandacht te vragen voor de problematiek van bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting en gedwongen prostitutie. Ook de loverboyproblematiek, waarbij jonge meiden en jongens tegen hun wil betrokken raken bij prostitutie valt onder de definitie mensenhandel.

In Enschede is in september 2016 het Meldpunt loverboyproblematiek Twente officieus van start gegaan. De opening van de tentoonstelling “Open je ogen” wordt nu gebruikt om ook het Meldpunt officieel te openen. Het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente is het punt waar op de eerste plaats signalen gemeld worden, waar kennis en ervaring over de problematiek voor handen is en waar mensen met vragen en zorgen advies krijgen over wat te doen bij signalen van loverboyproblematiek. Daarnaast is het de plek waar zog voor slachtoffers opgepakt en gecoördineerd wordt. De derde hoofdtaak is de preventie en voorlichting over deze problematiek. Het meldpunt start in en vanuit Enschede voor de situaties die in Enschede spelen en maakt onderdeel uit van de transformatieagenda / sociaal lab053.

Aanvullende provinciale subsidie maakt het mogelijk om gedurende vier jaar en vanaf 2018 ook voor de andere gemeenten in Twente actief te zijn.
In het meldpunt wordt nauw samengewerkt met Politie, Tactus, Ambiq, Jarabee, Comensha, Alifa en de wijkteams, wijkcoaches huiselijk geweld.

samenwerkende partners meldpunt loverboyproblematiek Twente

De opening van de tentoonstelling en het meldpunt is op donderdag 19 januari tussen 16 en 17 uur op het Stationsplein waar de tentoonstelling wordt geopend en aan de Molenstraat 50, gebouw de Noordmolen.

Informatie over de tentoonstelling:
De tentoonstelling is een samenwerking van CoMensha en st. Open Mind.
Klik hier voor meer informatie.

Informatie over het meldpunt:
http://www.meldpuntloverboyproblematiektwente.nl/

Telefoonnummer van het meldpunt: 06-10223929

Update - 23 januari 2017
ENSCHEDE - Het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente is drie maanden geleden van start gegaan. De officiële openingshandeling is pas donderdag verricht, met de expositie 'Open je ogen'.

Op het Stationsplein staan tot 9 februari zestien portretten van slachtoffers van mensenhandel. Burgemeester Onno van Veldhuizen en Bert Boerman, gedeputeerde van de provincie Overijssel, openden deze tentoonstelling. De tentoonstelling is een initiatief van CoMensha. Deze landelijke organisatie zet zich in voor een beter leven van slachtoffers van mensenhandel. Op de expositie worden foto’s van slachtoffers anoniem getoond. Alleen de ogen zijn te zien.

Lees hier meer op de website van dagblad Tubantia. Er is ook een korte filmimpressie te zien.

Hieronder een aantal afbeeldingen van de opening van de fototentoonstelling op 19 januari 2017 in Enschede gemaakt door st. Open Mind.
foto 1 fototentoonstelling opening in Enschede 19 januari 2017

foto 1 fototentoonstelling opening in Enschede 19 januari 2017

foto 1 fototentoonstelling opening in Enschede 19 januari 2017

foto 1 fototentoonstelling opening in Enschede 19 januari 2017

foto 1 fototentoonstelling opening in Enschede 19 januari 201712 december tot 19 januari 2017: ABN AMRO Amsterdam Zuid As
30 portretten locatie Zuidas Amsterdam

locatie Zuidas Amsterdam tentoonstelling 30 portretten slachotoffers van mensenhandel door CoMensha
Foto's: Mirjam Bekker-Stoop van st. Open Mind

Fototentoonstelling gesponsord door ABN AMRO.
ABN AMRO heeft de door Nederland reizende expositie naar de Zuid As gehaald en hoopt op deze manier een bijdrage te leveren aan de bewustwording van het bestaan van mensenhandel.
De expositie is van 12 december tot19 januari 2017 op de Zuidas te bewonderen.
CoMensha heeft door de blog van Maria Anne van Dijk die blogt over mensenhandel contact met haar opgenomen.
Uit dit contact is de rondreizende expositie mede mogelijk gemaakt.

Gitte Wouters, manager marketing & communicatie bij ABN AMRO geeft aan veel positieve reacties op de tentoonstelling te ontvangen. Ook de kennissessie op 10 december die ABN AMRO organiseerde was erg indrukwekkend. Voordat we startte met de mini workshop mensenhandel werden er twee verhalen van slachtoffers voor gelezen.

De magazines heeft ABN AMRO gebruikt tijdens de kennissessie op 10 december maar ook rondgebracht op de Zuid As. Meesten waren hier blij mee omdat ze toch veel vragen krijgen.

Vanuit social media heeft ABN AMRO ook een post gestuurd naar alle "bewoners/werkers" op de Zuid As.

Lees hier het nieuwsbericht op de website van ABN AMRO.
Lees hier de blog van Maria Anne van Dijk over mensenhandel.
Lees hier het nieuwsbericht op de website van de gemeente Amsterdam.Tilburg: 15 november tot 12 december 2016, locatie Tilburg Universiteitsterrein
Foto: Conny RijkenFoto: Mirjam Bekker-Stoop

Op dinsdag 15 november om 16.30u opent Koen Becking, de voorzitter van het college van bestuur van Tilburg University, de fototentoonstelling van CoMensha ‘Open je Ogen’ op het terrein van de universiteit. De fototentoonstelling is onderdeel van een reeks van activiteiten die worden georganiseerd om meer aandacht te genereren voor mensenhandel en is tevens op het universiteitsterrein te vinden in het kader van de inaugurele rede van professor Human Trafficking and Globalization Conny Rijken die zij zal uitspreken op vrijdag 18 november a.s.

De universiteit toont hiermee haar betrokkenheid bij maatschappelijke problemen en hoopt op deze manier een bijdrage te leveren aan bewustwording van het bestaan van mensenhandel binnen de academische gemeenschap.Arnhem: 6 tot 19 oktober 2016 (locatie station Arnhem)
Rondreizende tentoonstelling 30 portretten en verhalen over mensenhandel op 6 oktober 2016 in Arnhem

Foto: Omroep Gelderland

Op donderdag 6 oktober werd in Arnhem door wethouder Anja Haga (O.a. Portefeuille Zorg en Welzijn) samen met Noura Ammar, namens CoMensha, de reizende fototentoonstelling “Open je ogen” geopend.

Arnhem is na Den Haag de tweede stad die wordt aangedaan. De opening is door RTV Gelderland gefilmd en zal samen met interviews met de wethouder, CoMensha en Sam, lokaal uitgezonden worden. Sam is eén van de geportretteerde slachtoffers, we zijn erg vereerd dat ze aanwezig wilde zijn en haar verhaal wilde vertellen op deze dag!
Zie de website van Omroep Gelderland: "Dertig paar ogen staren je aan en vertellen het verhaal over mensenhandel in Arnhem".

Verder waren er verschillende bestuursadviseurs vanuit de gemeente Arnhem aanwezig. Zorgcoördinator Maaike de Wolff, Elsbeth Korevaar van politie Oost-NL team MH en Mirjam Bekker-Stoop van Stg Open Mind.

Deze tentoonstelling is tot en met 19 oktober bij het station in Arnhem te bewonderen.
Na Arnhem zal de tentoonstelling nog vele andere steden aandoen, onder andere Enschede, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Amersfoort om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.Den Haag: 22 september tot 6 oktober (locatie: Hofvijfer)


Foto: Erik Buis

Op donderdag 22 september heeft CoMensha haar 30-jarig jubileum gevierd tezamen met oud- en huidige medewerkers en haar ketenpartners in Nieuwspoort Den Haag.

Het was een zeer geslaagde dag die opgeluisterd werd door de komst van H.K.H. Prinses Beatrix. Zij mocht als eerste persoon de speciale uitgave van 30 Portretten van Slachtoffers van Mensenhandel in ontvangst nemen.

Op deze dag spraken diverse gastsprekers vanuit hun eigen professionele invalshoek over mensenhandel, STV (Stichting tegen Vrouwenhandel de voorloper van CoMensha) en CoMensha.
Tevens was deze dag ook de start van de rondreizende tentoonstelling van de 30 portretten van Slachtoffers van Mensenhandel. Van 22 september tot 6 oktober staat deze tentoonstelling aan de Hofvijfer in Den Haag. Daarna zal de tentoonstelling Arnhem aandoen gevolgd door meerdere gemeenten in Nederland.
Zie voor meer informatie over het jubileumcongres van CoMensha: http://www.comensha.nl/pagina/30jaar
Comensha dankt de volgende partijen voor het mede mogelijk maken van Open Je Ogen:
ABN AMRO - Ministerie van V en J - Ministerie van VWS - Ministerie van SZW - Vertical VisionNieuwspoort - Gemeente Den Haag, Arnhem, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Amersfoort, Enschede, Leiden, BredaCOSM JadeWende - PMW COSM HumanitasFierShop - Pretty Woman - Stichting Open Ogen - Stop loverboys nu - MvG-ProjectImagebuildingBureau Kellerman - Ernst Coppejans photography- stichting Open Mind en natuurlijk vooral de 30 geportretteerden voor hun medewerking en hun openhartigheid.